Koláček
12098.79
Kč
Skladem 0 ks
Info o produktu
Popis
Koláč je druh pečiva, který se připravuje pečením.
Číslo zboží
- 40000007
Podrobné informace k produktu
Koláček
Koláč je druh pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná.
V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou atd.) Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění a nebo při významných událostech (např. svatba). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 cm a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou, či cukrem. Pečou se z kynutého těsta.
Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou tzv. frgály, velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.
V jižních a západních Čechách (zejména na Chodsku) mají koláče také velký průměr a zdobí se kontrastními ornamenty nejčastěji z povidel, máku a tvarohu. Podávají se nakrájené na trojúhelníky podobně jako pizza.
zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kol%C3%A1%C4%8D